یادداشت ها
10 قدرت برتر فضای مجازی
قدرتمندترین کشورها در فضای مجازی کدام اند؟ کدام کشورها بیشتر می توانند اهداف ملی خود را از طریق ابزارهای سایبری محقق کنند؟ و چگونه می توانیم 10 کشور برتر سایبری را در جهان رتبه بندی کنیم؟ گروهی از محققان دانشگاه هاروارد همه این موارد را از طریق یک گزارش مقایسه ای جدید به نام شاخص […]

قدرتمندترین کشورها در فضای مجازی کدام اند؟ کدام کشورها بیشتر می توانند اهداف ملی خود را از طریق ابزارهای سایبری محقق کنند؟ و چگونه می توانیم 10 کشور برتر سایبری را در جهان رتبه بندی کنیم؟ گروهی از محققان دانشگاه هاروارد همه این موارد را از طریق یک گزارش مقایسه ای جدید به نام شاخص قدرت ملی سایبری ممکن ساخته اند.
رتبه بندی 10 کشور سایبری قدرتمند جهان
به گفته تیم مرکز علوم و امور بینالملل بلفر در مدرسه کندی هاروارد، قدرتمندترین کشورهای سایبری جهان به شرح زیر می باشند:
- ایالات متحده آمریکا
- چین
- انگلستان
- روسیه
- هلند
- فرانسه
- آلمان
- کانادا
- ژاپن
- استرالیا
اسرائیل به عنوان یازدهمین کشور قدرتمند در فضای مجازی، در رقابت با استرالیا، فهرست شده است. و استونی چهاردهم است.
قدرتمندترین کشورهای سایبری چگونه رتبه بندی شدند؟
دیدن لیست های رتبه بندی برترین ها مانند این همیشه جذاب است، اما چگونه بدانیم این واقعاً به چه معناست و محققان هاروارد از چه معیارهایی استفاده کرده اند؟ فرمول ریاضی در تعیین شاخص قدرت ملی سایبری (NCPI) به شکل زیر است:
در تعیین شاخص قدرت ملی سایبری (NCPI)، تیم تحقیقاتی آنچه را که «رویکرد کل کشور» برای تعیین و رتبهبندی قدرت سایبری میخواند، اتخاذ میکند. این گروه هفت هدف ملی را که کشورها با استفاده از ابزارهای سایبری دنبال میکنند، شناسایی کرد. آن هفت هدف عبارتند از:
- نظارت و پایش گروه های داخلی
- تقویت و افزایش دفاع ملی سایبری
- کنترل و دستکاری محیط اطلاعاتی
- جمع آوری اطلاعات خارجی برای امنیت ملی
- اهداف تجاری یا افزایش رشد صنعت داخلی
- تخریب یا از کار انداختن زیرساخت ها و قابلیت های دشمن و
- تعریف هنجارهای بین المللی سایبری و استانداردهای فنی.
رتبه بندی NCPI همه ابعاد یک کشور را به عنوان یک بازیگر سایبری می سنجد. جامعیت، در رتبه بندی NCPI، به استفاده یک کشور از فضای مجازی برای دستیابی به اهداف چندگانه در مقابل چند هدف اشاره دارد. کاملترین قدرت سایبری، کشوری است که 1- قصد دارد اهداف ملی متعددی را با استفاده از ابزارهای سایبری دنبال کند و 2-توانایی دستیابی به آن هدف ها را دارد. آنها تلاش کردند تا دادههایی را جمعآوری کنند تا قدرت ناشی از «انباشت ثروت و استخراج ارزهای دیجیتال» را نشان دهند، که برخی از دولتها از آن به عنوان راهی برای عبور از محدودیتهای ارزی، تحریمها و تحریمهای مالی استفاده میکنند. با این حال، فقدان داده های قابل اعتماد مانع از گنجاندن این مولفه در قدرت سایبری شد که البته ایالات متحده در این مولفه به چین و روسیه می بازد.
با وجود اینکه ایالات متحده در مجموع در رتبه اول قدرت سایبری قرار دارد، چین همچنان به تقویت قدرت سایبری خود ادامه می دهد و در چندین مولفه قدرت سایبری، اکنون در جهان پیشتاز است. و حداقل در یک مورد، روسیه نیز بالاتر از ایالات متحده قرار دارد: قدرت نظارت سایبری: وقتی از نظارت سایبری صحبت به میان می آید، چین قدرتمندترین کشور در فضای مجازی است. محققان می گویند روسیه در این مولفه در رده دوم است و ایالات متحده سوم.
قدرت سایبری در تجارت: در این مولفه چین رتبه اول و ایالات متحده در رتبه دوم قرار دارد. محققان می گویند که هدف چین در اینجا به وضوح عبارت است از:
به اذعان خود کشورهای غربی، چین در صدر کشورهای جهان از نظر کیفیت رشد فضای مجازی و فناوری قرار دارد. در کنار کره شمالی (کره شمالی) و ایران، چین یکی از سه کشوری است که این هدف را از طرق قانونی و غیرقانونی دنبال می کند: که هم جاسوسی صنعتی انجام می دهد و هم به دنبال ایجاد انگیزه و رشد تخصص فضای مجازی داخلی خود از طریق تحقیق و توسعه و مشارکت عمومی و خصوصی است.
قدرت دفاع سایبری: چین در این مولفه رتبه اول را دارد و پس از آن هلند و فرانسه و سپس ایالات متحده و کانادا قرار دارند.
سایر مولفه های قدرت سایبری: محققان به این نتیجه رسیدند که ایالات متحده در تهاجم سایبری، تأثیرگذاری بر هنجارهای سایبری و اطلاعات سایبری پیشتاز است. اگر این یک تحلیل مربع جادویی باشد، که در صنعت امنیت سایبری رایج است، تنها پنج کشور در سمت راست بالا قرار می گیرند:
چین در حال دستیابی به قدرت سایبری قابل توجهی است
محققان هاروارد طراح شاخص ملی قدرت سایبری به این نتیجه رسیدند که وقتی صحبت از قابلیتهای سایبری و توانایی یک کشور برای انجام اهداف ملی از طریق سایبری میشود، ایالات متحده در مجموع رهبر باقی میماند، اما چین به سرعت در حال دستیابی به موارد زیر است:
آمریکا در پنج هدف از هفت هدف بالاترین امتیاز را به دست آورده است… چین در بین 5 هدف اول قرار دارد. در سال های اخیر، چین به سرمایه گذاری هنگفتی در تحقیق و توسعه فناوری هایی که به کشور امکان دستیابی به اهداف متعدد در فضای مجازی را می دهد مبادرت ورزیده است. این نتایج نشان دهنده موقعیت مسلط فزاینده چین در فضای سایبری است، اما همچنان شکاف قابل توجهی را در توانایی بین چین و ایالات متحده در بیشتر زمینه ها نشان می دهد.
یافته های شگفت انگیز در رتبه بندی قدرت سایبری در سراسر جهان
در رتبه بندی قدرت سایبری شگفتی های زیادی وجود داشت. در اینجا چند نمونه آورده شده است: یکی از حوزههایی که این رتبهبندی در تضاد با افکار مرسوم است، موضوع اسرائیل است. اسرائیل اغلب توسط مفسران در صدر شبه رتبهبندیهای انجام شده قرار میگیرد، به ویژه تواناییهای آن در تهاجم سایبری و جمعآوری اطلاعات را برجسته میکنند. محققان این رتبه بندی در توضیح این نکته می گویند که آنها برای تحقیقات خود به داده های قابل دسترس و باز متکی بوده اند، در حالی که بیشتر قدرت سایبری اسرائیل به صورت مخفیانه عمل می کند و این تحلیل آنها را محدود می کند.
همچنین این رتبه بندی چندین کشور را که معمولاً جزو قدرت های سایبری نیستند، دارای قابلیت های قوی در زمینه های خاص برجسته می کند. مالزی از نظر چهار مولفه کنترل اطلاعات، جاسوسی، اهداف تجاری و هنجارها و قوانین، در بین 10 کشور اول در رتبه برتر قرار دارد. سوئد از نظر سه هدف در بین ۱۰ کشور برتر قرار دارد: نظارت، دفاع سایبری و کنترل اطلاعات.
سوئیس از نظر دفاع سایبری و اهداف تجاری در بین 10 کشور برتر قرار گرفت. استونی که معمولا به عنوان الگویی از قابلیتهای سایبری و دیجیتال معرفی میشود، تنها در دو مولفه در بین 10 کشور برتر قرار گرفت: اطلاعات و تهاجم سایبری که این برای کشوری با جمعیت زیر 1.5 میلیون نفر قابل توجه است، شاید آن طور که تیم انتظار داشت چشمگیر نباشد. آلمان، کشوری که معمولاً در مورد توانایی سایبری آن صحبت نمیشود، در رتبهبندی پنج کشور برتر از نظر اطلاعات، تهاجم سایبری و هنجارها قرار گرفت که توانسته از زیرساخت های صنعتی قوی و قابلیتهای نظامی و غیرنظامی سازمان یافتهاش استفاده کند.
نویسندگان: جولیا وو، عرفان هیمانی، سایمون جونز، وینونا دی سامبر، دنیل کسیدی، آنینا شوارتزنباخ، مارس 2022
ترجمه دکتر علی کرمی
منبع:https://www.secureworld.io/industry-news/top-10-most-powerful-countries-in-cyberspace